Bali gasztronómiája, konyhája
Bali gasztronómiája alapvetően az indonéz konyha sajátosságait tartalmazza. Bali konyháját nagymértékben befolyásolták kínai, indiai, később spanyol, közel-keleti és portugál hatások, míg nem kialakultak jellegzetes vonásai. Az ételek többségének az alapja rizs, de nagyon népszerű a szójabab elkészítése is olyan ételekben, mint például a tofu és a tempeh. A tofut sok féleképpen lehet elkészíteni, de mindenképp szójabab az alapja, amihez szójatejet is adnak. Ez a fogás manapság világszerte közkedvelt és elterjedt, sőt nagyon egészséges kiemelkedő B vitamin tartalma miatt, és mivel kalóriaszegény ételről van szó, mindenki nyugodtan fogyaszthat belőle, amennyit csak szeretne.
Bali leggyakoribb gyümölcsei a mangosztán és a rambutan trópusi gyümölcsök. A banán és a kókusz egyenesen elengedhetetlenek az indonéz gasztronómiában, de nem csak fogyasztásuk, hanem széleskörű felhasználásuk miatt is, hiszen ágyneműt, olajat, tálakat, tetőket és gerendákat is készítenek belőlük.
Bali ételei
Bali ételei közül kihagyhatatlan a tradicionális a sült rizs, amit nasi gorengnek neveznek és a sült galuska, amit mie gorengnek hívnak. A mie goreng általában rizs vagy valamilyen galuska, amit kókuszolajban sütnek ki uborkával, tojással, hússal, garnéla pástétommal, fűszerekkel, paradicsommal és persze chilivel. A satay szintén regionális fogás, amit marinált csirkefalatokból, ürühúsból, garnélából, bárányból és sertéshúsból készítenek el. A krupuk ropogósra sütött tengeri rákolló, halpikkely, és garnéla pástétom keveréke, de elkészítik gyümölcs és rizs keverékéből is. A krupuk egy finom könnyű ropogtatnivaló, amit sok helyen úgy árusítanak, mint Magyarországon a chipset. A gado-gado egy zöldséges saláta, amibe krumplit és más pörkölt zöldségeket tesznek, majd gazdag mogyorószósszal leöntik, végül ropogós garnélával és rizzsel tálalják. Az indonéz konyha egyik legismertebb levese a soto, ami egy csípős csirkehús leves.
Bali italai
Bali italai között ott találjuk azt a nagyon erős kávét, amit még 1699-ben honosítottak meg a hollandok Indonéziában, és Balin, Jáván valamint Sumatrán fejlesztették ki a legmagasabb színvonalra. Jellegzetes szokás, hogy a kávéba csokit vagy cikóriát tesznek, ami még finomabbá teszi az ízeket. Az alkoholos italok közül Balin sokszor fogyasztják a taukot, ami valójában pálmapuncs, és kedvelt a brem, vagyis a rizsborból, rizs- és kókusztejből készült ital. Legerősebb röviditaluk az arak, aminek előállításához rizs és erjesztett melasz szükséges.
|