Étkezési szokások
Az indonéz konyhaművészet igen gazdag és változatos.
Az ősi indonéz és a jövevény kínai, illetve európai konyha ötvözete. Ételeik fűszeresek, de nem túl erősek. Fő ételük a rizs (nasi), a sült húsok, a raguszerűségek, szószok, saláták számtalan variációjával. Népszerű ételük a sült rizs (nasi goreng) és a sült tészta (mie goreng). Az egyik legkedveltebb indonéz étel a száté (sate), a pálcikára tűzött, parázs felett sütött húsdarabok, amit fűszeres mogyorószósszal és főtt rizzsel (nasi putih) kínálnak. Igen ízletesek a tengeri halakból, rákokból, esetleg polipból vagy kagylókból készített ételeik. Kedvelik az édességet, amit általában színezni is szoktak (nem meglepő a zöld piskóta vagy rózsaszín puding), s melyektől idegenkedhetünk, de igazan finomak.
A Bali szigeti ételkülönlegességek egyike a Babi Guling, ami tűz felett, nyárson sütött kismalac (egészben), melynek tölteléke rizs, fűszerek és gyógynövények keveréke. Másik kedvenc ételük a Lawar, amely szintén sertéshúsból készül, apróra felszeletelve, fűszerekkel es zöldséggel összekeverve.
Indonéz szokás szerint a vendéglátó kínálásáig udvariatlanság, ha a vendég az ételhez vagy az italhoz nyúl.
|